Baterie auto descărcată complet

Înaintea unei călătorii, în mod normal ultima noastră grijă se leagă de o baterie auto descărcată complet. Și totuși există șanse să vă confruntați cu o asemenea neplăcere.

Am plecat într-o minivacanță în străinătate cu o problemă la mașină. În prânzul zilei dinaintea plecării, mi-am găsit mașina în parcare cu bateria descărcată complet. Am primit curent de la un taximetrist (15 lei) și m-am dus direct la mecanicul meu auto. Mecanicul susținea că nu poate detecta originea problemei într-un timp așa de scurt (nr. noi plecam la drum la miezul nopții).

Primele simptome teoretice

  • s-a distrus bateria (deși are doar 2 luni de la cumpărare)
  • undeva s-a produs un scurtcircuit și consumă energia electrică de la baterie
  • alternatorul nu încarcă bateria

Prima greșeală – probabil din neștiință și uitare

La sosirea la destinație și înainte să nu mai folosesc mașina pentru un timp mai îndelungat, am uitat să scot borna de la baterie. Această greșeală a condus la neplăcerea ca după a patra zi de ședere și înainte să pornim acasă, mașina să nu pornească din nou. Bateria se descărcase din nou.

Gazda pensiunii susținea că în trecut a lucrat ca mecanic auto. Ulterior am realizat că se pricepea la autoturisme pe cât mă pricep eu la depanare tv, adică doar pe diploma de atestat. Omul fiind dornic să mă ajute, l-am lăsat să se desfășoare. A încercat o mulțime de testări, a schimbat bateria cu una mai mare (de care avea dânsul), motiv pentru care a trebuit să scoată carcasa bateriei. Mașina a pornit cu bateria de test și am ajuns la concluzia că sursa de unde vroiam să dăm curentul pe bateria mea (un Citröen parcă), nu întâlnea cele necesare.

A doua greșeală sau încredere excesivă (ori neglijență)

carcasă acumulator auto

Am lăsat totul la priceperea omului, fapt care a condus ca bateria mea să fie montată înapoi în poziția B (vezi imagine) în locul poziției A. De asemenea elementele laterale ale carcasei bateriei nu au fost fixate corect în pozițiile C de pe carcasa de bază. Din această cauză mufa ventilatorului de pe baterie s-a deconectat, oferind o nouă surpriză după câteva străzi parcurse din momentul plecării. Norocul meu că am intuit repede sursa problemei și astfel ventilația a revenit la normal într-un timp relativ scurt.

Baterie auto descărcată complet – Soluții

Detectarea problemei și reparația. Cine se pricepe bine și are ustensilele necesare, se poate apuca de unul singur. Alternativa ar fi service-ul auto sau un mecanic auto.

În cazul în care vă aflați înaintea unei călătorii cu mașina:

  • scoateți borna de la baterie în cazul staționării mai îndelungate a mașinii
  • să țineți mereu în portbagaj un set de cablu curent pentru baterie – (cabluri transfer curent baterii, 1000A)

Cu mașina reparată, dar cu o părere de rău

Nepriceperea, nepăsarea sau graba ”mecanicului auto străin” și-a spus cuvântul din nou. Nu doresc ca prin această pagină să-i defăimez pe mecanicii auto, dar anumite realități, care ies din zona de confort al unui propritar de autoturism, trebuie punctate. Nimeni nu e perfect, dar trebuie să existe voință în vederea progresului. Sigur că nu dețin anumite ustensile mai sotisficate care se regăsesc în atelierul unui mecanic auto ori service auto și nici pregătire profesională, dar este jenant când constat câte o bucată de plastic rupt sau alte neplăceri care s-ar putea evita cu mai multă grijă și responsabilitate.

În încheiere, legată de problema la mașină, descărcările au fost provocate de anumite componente stricate de pe alternator, care bineînțeles că au fost schimbate la revenirea în țară de către mecanicul meu auto. Componente + manoperă = 530 ron.

baterie auto descărcată complet

P.S.: Dacă vă uitați atent pe imaginea cu bateria auto, săgeata roșie indică montarea greșită a plăcuței de metal, tocmai invers.

This entry was posted in Povestiri and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Baterie auto descărcată complet

  1. florin says:

    O experienta neplacuta, dar e o poveste de spus la amici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *