Circulația pe benzi – Eliberați banda a 2-a!

Ați observat că toţi cei care conduc mai încet decât voi, sunt nişte idioţi iremediabili şi toţi cei care conduc mai repede sunt complet nebuni? De asemenea cei care se deplasează în ritmul vostru și nu vă depășesc, „stau în curul vostru” și vă calcă pe nervi.

Numerotarea benzilor de circulaţie pe fiecare sens de mers.

Numerotarea benzilor de circulaţie pe fiecare sens de mers.

Dar schimbând tonul ceva mai spre serios, știați că numerotarea benzilor de circulaţie pe fiecare sens se efectuează în ordine crescătoare de la marginea din partea dreaptă a drumului către axa acestuia și că în cazul autostrăzilor banda de urgenţă nu intră în numerotarea benzilor de circulaţie?

De asemenea știați că atunci când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane?

Dacă știați, atunci mă gândesc să nu vă mai recomand codul rutier (chiar versiunea actualizată). Dar îmi explică cineva din ce cauză văd șoferii deplasându-se într-o proporție covârșitoare pe banda a 2-a? Mă refer la un oraș în care în general există două benzi de circulație pe fiecare sens de mers, cum este și Târgu Mureș. Sunt convins că situația se aseamănă și în alte orașe din România, precum și în afara localităților dar și pe autostrăzile alea puține pe care le avem.

Există coloane personale speciale după nume de familie, adresa din buletin sau religie? Coloane de țărani în fiecare oră? Chiar nu înțeleg din ce cauză trebuie complicat ceva care este foarte simplu și funcționează foarte bine în forma lui actuală și legală.

Ieri, m-am deplasat în Târgu Mureș pe un drum cu 2 benzi de circulație pe fiecare sens de mers. Pe banda 1, undeva în fața mea, se deplasa o mașină care la apropierea unei treceri de pietoni a decis să parcheze. Da, altă treabă nasoală cu parcările ai căror distanțe față de intersecții și parcări nu se respectă în România.

Ca să nu ne încurcăm, trec pe banda a 2-a și încetinesc apropiindu-mă de o trecere de pietoni și oprec pentru că din sensul opus o vacă decide să treacă drumul. Nu ar fi fost numită vacă dacă înainte de decizia ei nu apărea o ambulanță, tot din sensul opus, cu girofarele pornite și nici șoferul din fața ambulanței nu ar fi țăran lipsit de exigenţă dacă revenea la rândul lui pe banda 1 de mers. Avea timp destul, dar intenție deloc.

Așa că m-am dat eu la o parte, pe sensul opus direcției din care circula ambulanța, căci revenire pe banda 1 nu se poate numi pentru că în tot acest timp trebuia să am grijă să nu calc vaca nepăsătoare. În tot acest timp, banda 1 din sensul opus a fost LIBERĂ.

Ei bine, libertatea aceasta cu care ne tot înfruptăm de după 1989, sau avem senzația că am fi liberi, prea ni se cam urcă în cap și uităm să fim civilizați și să respectăm un cod rutier care este cel mai bun lucru și util dintre toate legile existente pe acest pământ. Păcat!

This entry was posted in Șoferie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *