Închirieri auto – Economisiți şi evitați problemele

Iată câteva sugestii de care orice client de rent a car (închirieri auto) în Europa ar trebui să ţină cont atunci când decide să închirieze o maşină într-o altă ţară din Europa. Totuşi, nu toate recomandările sunt valabile pentru toate cazurile.

Evitaţi să ridicaţi maşina din zona aeroporturilor

închirieri autoDacă alegeţi să ridicaţi maşina din zona unui aeroport, veţi plăti o taxă de 15% până la 20%. Există excepţii în Franţa, Spania, Irlanda şi Marea Britanie unde taxele de aeroport sau de tren sunt între $35 – $80. În Germania, puteţi închiria un VW Passat de la o locaţie departe de aeroport pentru aproximativ $200, iar dacă închiriaţi de la aeroport veţi plăti $244, mai mult cu 22%. Această “taxă premium” este valabilă şi pentru gara de tren. În schimb dacă veţi preda maşina într-o asemenea “locaţie premium” nu veţi achita mai mult.

Evitaţi să închiriaţi Duminica

Majoritatea companiilor de închirieri auto din Europa oferă posibilitatea să ridicaţi maşina doar de la aeroport duminica, ceea ce înseamnă că veţi plăti mai mult.

Evitaţi oraşele mici

Sunt puţine maşini de unde puteţi alege. Puteţi rezerva o maşină cu viteza automată şi vă treziţi că la ridicare există doar varianta cu schimbător de viteze manual. Lucrul acesta se întâmplă de obicei în oraşele mici din Europa.

Evitaţi companiile de închirieri auto foarte mici

În Europa există trei mari companii de închirieri auto: Europcar, Avis şi Hertz. În Germania mai există și Sixt, care promite să se extindă rapid. Naţional, deţinut momentan de Europcar, de obicei este de găsit în aeroporturi şi în oraşele mari. Recomandarea este să alegeţi din aceste cinci variante. Dacă se strică maşina cu siguranţă vreţi să fiţi ajutat. Avis are doar în Germania peste 350 de locaţii, spre deosebire de Thrifty care are locaţii doar în München, Düsseldorf, Frankfurt şi în câteva alte “locaţii suburbane”.

Asiguraţi-vă că dacă preluaţi maşina de la aeroport, firma sau compania de închirieri auto chiar are locaţie acolo.

Verificaţi categoria din care face parte maşina

Dacă o maşină este atractivă şi vă face cu ochiul, o puteți închiria. Faceți-vă pe plac. Dar dacă aveți nevoie de spaţiu în maşină, gândiți-vă de două ori înainte să închiriați o maşină din categoria premium de lux. În Germania diferența de preţ de la o maşină “potrivită” până la o maşină “premium” este foarte mare, astfel că o maşină de dimensiuni potrivite va avea preţul la jumătate faţă de o maşină mai mare. Multe companii totuşi încadrează BMW 320 la categoria “full size”, deşi are puţin spaţiu de depozitare a bagajelor în portbagaj (în comparaţie cu un Opel Vectra de exemplu).

Optaţi pentru un conducător auto

Majoritatea, dar nu toate, companiile de închirieri auto percep o taxă suplimentară pentru al doilea şofer trecut pe contractul de închiriere. De exemplu, în Germania, Avis percepe o taxă între 5 până la 50 Euro pentru orice şofer suplimentar. Tot în Germania, Europcar permite unui alt membru din familie să fie şoferul maşinii fără să taxeze suplimentar (majoritatea cazurilor de soţ-soţie). Hertz percepe o taxă de 10 Euro pe zi până la 53 Euro pe săptămână pentru şofer adiţional.

Gândiţi-vă de două ori înainte să alegeţi să inchiriați o maşină “one-way”

Asta înseamnă că vreţi să preluaţi maşina dintr-o ţară şi să o predaţi în altă ţară. Taxele sunt considerabile iar uneori acest lucru nu este posibil deloc. Taxele sunt undeva între $100 (între locaţii apropiate de exemplu între Münhen şi Zürich sau între Paris şi Frankfurt) până la $4000 (de obicei în ţări ca Italia, Spania și ţările scandinave).

Închirierile tip “one-way” pe teritoriul aceleiaşi ţări sunt de obicei fără taxe suplimentare.

Optaţi pentru un Diesel

Motoarele diesel nu mai sunt zgomotoase şi urât mirositoare. Se comportă excelent. În toată Europa motorina este mai ieftină. Atenţie: niciodată nu puneţi benzină într-un rezervor de motorină şi invers.

This entry was posted in Sfaturi. Bookmark the permalink.

One Response to Închirieri auto – Economisiți şi evitați problemele

 1. catalinx says:

  Dacă alegeţi să ridicaţi maşina din zona unui aeroport, veţi plăti o taxă de 15% până la 20%.

  Mi se pare rizibil.
  Daca iei taxi pana in oras, ajungi la banii aia + timp pierdut , mai ales daca n-ai treaba in orasul ala , ca rar inchiriaza lumea masini pentru folosinta in orasul unde aterizeaza.

  În Germania mai există și Sixt, care promite să se extindă rapid.

  In Germania , Sixt ofera conditii mai bune decat Europcar , aproape la toate capitolele:
  – Flota mai buna si mai diversificata
  – Preturi un pic mai mici
  – Upgrade-uri gratuite serioase pentru clientii fideli , nu la misto , ca Europcar.

  Verificaţi categoria din care face parte maşina

  Nu e de foarte mare ajutor atunci cand inchiriezi cu rezervare prealabila. Motivul e ca ei permit rezervarea nu a unei masini ci a unei clase. Chiar daca pe site iti arata masina specific. Scrie in Termeni si Conditii . Cand ajungi la ei iti dau ce au ( din clasa rezervata , sau mai mare).Valabil la Europcar , Sixt , Avis. Nu stiu, Hertz.

  Gândiţi-vă de două ori înainte să alegeţi să inchiriați o maşină “one-way”

  Iarasi e un argument rizibil. Daca am nevoie de masina din A pana in B , iar apoi planuiesc sa ma intorc via avion sau alt mijloc de transport ar trebui sa pierd timpul sa returnez masina . Se gasesc si cu taxe mai mici chiar si tranzite lungi . Trebuie doar sa cauti daca are vreo companie o masina care deja a ajuns in alta tara. In perioada concediilor taxele scad considerabil pentru genul asta de excursii one way.

  Optaţi pentru un Diesel

  Europcar si Sixt cer bani in plus , daca optezi pentru diesel. Cam diferenta de pret la combustibil.

  Zi buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *