Primarii se apucă de inventat panouri de atenționare pentru traficul rutier?

Situația traficului rutier din Târgu Mureș se poate descrie, pe scurt, prin următoarea listă:

  • opritoarele de la trecerile de pietoni sunt exagerat de ridicate și în loc de 30km/h, așa cum prevede legea, trebuie încetinit la 5km/h pentru a trece în siguranță.
  • rar se mai semnalizează schimbarea benzii de mers, poate că orașul concurează deja Bucureștiul la acest capitol.
  • pietonii trec strada prin locurile nepermise din ce în ce mai des.
  • trotuarele au devenit parcări peste limita admisă de lege.
  • intersecțiile și trecerile de pietoni, pentru cei care mai doresc să treacă strada în locurile indicate de lege, sunt ascunse de mașinile care nu găsesc alte locuri de parcare.

Deci lipsa responsabilității, bădărănia și comportamentul de bârlog și-au găsit adăpost și pe străzile orașului lăudat ca fiind specială și mai aparte decât restul, precum și o serie de semne care arată o administrare nu tocmai de succes al acestui oraș.

Primarul orașului Târgu Mureș, domnul Dr. Dorin Florea, vine cu o propunere (sau poate doar o înștiințare) specială. Nu știu dacă rezolvă neapărat problemele menționate.

11048741_828323183949044_9063315344816126247_n

Stimați conducători auto,

Doresc prin intermediul acestui panou de atenționare să contribuim la crearea unui climat bazat pe respect, bun-simț, generozitate în trafic.
Școlile auto îi învață pe conducătorii auto, doar să conducă – pe noi ne interesează să știe a conduce, dar în același timp să dea dovadă de generozitate, de înțelegere față de partenerii de trafic, adică să fie adevărați cetățeni. Sunt sigur că din experiențele dumneavoastră în trafic, uneori v-ați simțit flatat când un alt șofer vă oferă sprijin sau vă acordă prioritate, chiar dacă vă aflați pe un drum secundar.
Dragi târgumureșeni, împreună doresc să creăm un mediul plăcut, un climat amical și altor participanți la trafic, tocmai pentru ca această practică să devină obișnuință.
Acest panou de atenționare se instalează în intersecțiile din Tîrgu Mureș unde ieșirile de pe drumurile secundare sunt dificile sau care nu pot fi semaforizate.

Dorin Florea
Primarul municipiului Tîrgu Mureș

(Sursă imagine și citat: https://www.facebook.com/dr.dorin.florea)

Spiritul „Meșter Auto” susține orice inițiativă care este menită să rezolve diferite imperfecțiuni legate de traficul rutier. Însă propunerea curentă pare mai degrabă un semn că administratorii acestui oraș în continuare se află în treabă aiurea și din nou se vor risipi niște bani publici pentru prostirea celor care primesc cu drag pâinea cu circ sau dubla măsură.

Meșter Auto respinge ferm, nu de parcă ar conta (în schimb pentru mine contează Articolul 30 al Constituției României), o astfel de soluție și trecând peste problema administrării banilor publici al unui oraș, această inițiativă se consideră ca una prostească, o nouă palmă dată legii. Primul gând ce mi-a venit în minte, că la observarea unui astfel de „panou de atenționare”, șoferii se vor pupa în intersecții, după care se vor bate reciproc în umăr.

Legislația rutieră este foarte clară! În schimb într-un oraș cu problemele menționate la începutul articolului, un astfel de demers ar face mai mult rău decât bine. Unii șoferi pur și simplu ar abuza de astfel de panouri. Ajunge să privim până unde a ajuns cocalarismul și prostul gust în zilele noastre, curent care din păcate n-a cruțat nici șoselele.

Bunul simț nu se transmite prin panouri rutiere! O administrare eficientă a bunului public mureșean, cred că ar fi mai mult decât suficient în sensul de a oferi un exemplu demn de urmat, știind că puterea exemplului este fundamentală.

Eu îl consider pe domnul Dr. Dorin Florea un om foarte inteligent, pentru că un prost n-ar sta deja de 15 ani în fruntea „orașului florilor”. Sincer, mă aștept ca peste câteva zile să revină asupra postării de pe FaceBook și să precizeze că a fost mai degrabă o glumă. Încearcă și dânsul să mai destindă locuitorii orașului cu ce mai poate, dacă bani de alte lucruri bine făcute nu au mai rămas după organizarea unor evenimente publice gratuite și finanțarea unilaterală a ASA 2013 Târgu Mureș.

Și cum glumele bune fac bine, hai să afișăm și noi un panou.

panou_mesterauto_gluma

This entry was posted in Șoferie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *