Sărăcia și hoția nu scuză nerespectarea legislației rutiere!

În data de 19 august, apărea un articol pe Gazeta Sporturilor (link) legată de jucătoarea de handbal al echipei CSM București, Nathalie Hagman, care se plângea de traficul infernal din București și îi facea praf pe șoferii din București în comparație cu șoferii din Suedia.

Opinia suedezei a născut diferite reacții vehemente în online-ul românesc. Se face referire la salarul ei de 70.000 de euro pe an și că banii provin din buzunarele bucureștenilor. Că de ce nu se întreabă de unde provin banii pentru salarul ei, că ar trebui să tacă, că deja și ea face parte indirect la efectele lucrurilor greșite din România.

Sincer să fiu, am rămas cu gura căscată cum dracului ne pricepem la toate și dăm direcții din burtă pentru toată lumea. Și totuși vedem zilnic cum se încalcă de foarte multe ori legislația rutieră. Dar haideți să le luăm pe rând.

În primul rând jucătoarea de handbal și-a negociat salarul și nu este vina ei că unii șoferi români nu știu sau nu vor să conducă corect, nerespectând legislația rutieră. La partea cu proveniența banilor la salarul jucătoarei de handbal, nu este vina ei că în România multe cluburi de sport sunt finanțate din bani publici.

Sau cum vine treaba? Ea are dreptul ei la opinie făcând anumite comparații între șoferii suedezi și șoferii din București doar dacă face toate comparațiile posibile legate de economia românească, politica românească, etc.? Adică libertatea ei depinde de metoda în care face rost de bani angajatorul ei?

Haideți să vă spun o chestie. Azi, în Târgu Mureș s-au produs trei (3!!!) accidente grave în trafic. Dacă Maximiliano Laso, jucătorul de fotbal al echipei ASA 2013 Târgu Mureș finanțată în mare parte tot din bani publici, declara că traficul din oraș este mizerabil, oare și el era găsit vinovat de percepțiile aparte din țara noastră? Dacă vine un suedez în Târgu Mureș și vede încălcările dese ale legislației rutiere, ar trebui să tacă sau să vorbească în funcție de unde își primește salarul?

Să ascundem pe sub preș realitatea atunci când nu ne convine ceva? Sau să aibă dreptul la opinie și comparații doar la cine dăm noi voie așa din gură, burtă sau înclinări neo-liberale? Al dracului de libertate, atunci când prin goana noastră isterică spre libertate și dreptate încălcăm sau șifonăm libertatea altora. Nu trebuie să îi facem vinovați de problemele noastre pe toată lumea!

This entry was posted in Șoferie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *