Șoferi – manevre în intersecție

Intersecțiile sunt una din acele zone a carosabilului în care se produc în mod frecvent abateri de la Codul Rutier. Neacordarea priorității, neîncadrării din timp pe direcția urmată, nesemnalizarea direcției de mers urmate, blocarea intersecției, trecerea pe roșu și multe alte contravenții.

Astăzi însă vă invităm să abordăm un pic respectarea marcajelor, care de asemenea se pare că este o sarcină destul de dificilă multor șoferi. Poate că mai degrabă ar trebui numiți prieteni cu șoferii, că altfel e greu de înțeles cum au putut să obțină permis de conducere cei care o comit foarte des și mai ales cum reușesc să și le păstreze acel drept.

Articolul precedent a conținut și o imagine atașată, care ne povestește un pic cam ce se întâmplă în municipiul Reghin la o intersecție cu trafic intens. Este vorba despre intersecția străzii Duzilor cu strada Iernuțeni.

Venind dinspre nord spre Târgu Mureș, un șofer are trei opțiuni principale de a trece prin Reghin. La intrarea în Reghin poate să continue drept înainte pe strada Pandurilor și ajungând în centrul orașului, face stânga pe Călărașilor și ajunge pe strada Iernuțeni sau iese prin strada Mihai Viteazul și ocolește enorm. A treia opțiune este ca la intrarea în oraș să continue spre stânga pe Bulevardul Unirii și să ajungă pe strada Duzilor.

Ajunși la capătul străzii Duzilor, ne aflăm în următoarea situație de mare angajament:

manevre în intersecție

În locul cercului gri cu numărul doi, există un drum și înspre direcția dreapta (nord), așa cum se poate de fapt urmări și pe harta Google de mai sus, dar nu intră în subiectul acestui articol.

Se dă autoturismul portocaliu cu numărul 1 și autoturismul roșu cu numărul 2. Ambele autoturisme trebuie să-și continue drumul spre stânga pe strada Iernuțeni, numai că în foarte multe situații cei care circulă pe banda 1 vor schimba banda în mijlocul intersecției și își continuă drumul pe banda a doua, „în spatele autoturismului portocaliu”. Corect ar fi, după cum e ilustrat și pe imaginea de mai sus, să se încadreze pe prima bandă de mers.

Rar, dar chiar foarte rar întâlnim șoferi, în intersecția respectivă, care se încadrează corect în interecție și la ieșirea din acesta. Haideți să verificăm un pic ce scrie prin Codul Rutier:

(1) La intersectiile prevazute cu indicatoare si/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, conducatorii de vehicule trebuie sa se incadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite, cu cel putin 50 m inainte de intersectie si sunt obligati sa respecte semnificatia indicatoarelor si marcajelor.

Doar că de multe ori nu se respectă semnificația acestor marcaje. Poate că Poliția Rutieră din Reghin va fi amabilă să ne explice cum se abordează corect aceea intersecție, asta ca să nu mai avem nici un fel de dubiu și discuții cu argumente nesigure (nouă, legea ne este clară!). Iar dacă majoritatea șoferilor într-adevăr încalcă legea în acea intersecție, probabil că ne-ar putea explica planul lor de a rezolva această problemă, probabil minoră dar la fel de importantă care oricare alta atunci când vine în vorbă legea, pe lângă multe alte probleme similare mai mult sau mai puțin grave.

This entry was posted in Șoferie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *